Wat zijn de voordelen van een donzen dekbed?

Ben je op zoek naar een nieuw dekbed, dan overweeg je misschien om een donzen dekbed te kopen? Dat is een uitstekend idee. Deze dekbedden zijn erg populair. Een dekbed met een donzen vulling heeft veel voordelen ten opzichte van andere soorten dekbed vulling, zoals wol, polyester en katoen. We vertellen je hier graag meer over de voordelen van dons als dekbedvulling! 

Lekker licht en toch warm

Een lichtgewicht dekbed dat toch voldoende warmte biedt? Dat is zeker geen onmogelijke combinatie. Dit zijn namelijk de unieke kenmerken van een donzen dekbed. Dons beschikt over het vermogen om goed warmte vast te houden, terwijl dit materiaal van nature vederlicht is. Dat komt doordat er veel lucht tussen het dons blijft zitten en opgewarmd wordt door jouw lichaamswarmte. Je ligt dus niet onder een dikke deken, waar je maar moeilijk onder kunt bewegen, zoals dat bijvoorbeeld al snel het geval is als je voor een wollen deken kiest. 

Nooit een broeierig gevoel

Met een donzen dekbed voorkom je ook dat broeierige gevoel, dat je bij dekbedden van andere materiaalsoorten al snel krijgt. Hoewel dons de warmte goed vasthoudt, zorgt het er ook voor dat de warmte en het transpiratievocht op tijd worden afgegeven. Het dons reguleert de temperatuur en zorgt voor een constante temperatuur onder het dekbed, zonder dat het onaangenaam broeierig wordt. Hiermee voorkom je overmatig transpireren en geniet je altijd van een droog slaapklimaat. Op deze manier vermijd je eveneens problemen als huisstofmijt. 

Veel volume en een zacht gevoel

Hoewel een donzen dekbed licht aanvoelt, kun je tegelijkertijd wel kiezen voor een dekbed met veel volume. Je hebt echt het idee dat je onder een dikke deken ligt, zonder dat het te zwaar is. Dit geeft een aangenaam en geborgen gevoel. Als extra tip kunnen we je meegeven dat een dekbed van ganzendons nog meer volume geeft, dan een dekbed met eendendons. Daarnaast is ook de zachtheid van dons voor veel mensen een reden om voor een donzen dekbed te kiezen. 

Gemakkelijk te onderhouden

Een donzen dekbed vraagt nauwelijks onderhoud. Doordat het materiaal ademend is, is het bijvoorbeeld niet nodig om het dekbed vaak te wassen. Doorgaans is tussen de twee tot vier keer per jaar het dekbed uitwassen voldoende. Daarnaast is het een aanrader om het dekbed regelmatig te luchten door het even buiten te hangen. Verder is het ook belangrijk om het dekbed steeds even goed uit te schudden. Kortom, dat kost allemaal nauwelijks tijd of inspanning. Stop je donzen dekbed liever niet zomaar in je wasmachine. Je kunt het wassen van je dekbed beter overlaten aan een speciale wasserij. 

Zijn er ook nadelen aan een donzen dekbed?

Nee, eigenlijk niet! Het enige punt wat een nadeel kan zijn, is dat een donzen dekbed doorgaans duurder is dan dekbedden van andere materialen. Aan de andere kant is een dekbed met dons zalig en gaat jarenlang mee. Het is zijn prijs dan ook meer dan waard!