Wat voor kabel moet er naar zonnepanelen?

Ben jij van plan om zonnepanelen te installeren en ben je op zoek naar de juiste kabels om jouw systeem optimaal te laten functioneren? Dan ben je hier aan het juiste adres! We zullen je alles vertellen over de verschillende soorten kabels die geschikt zijn voor zonnepanelen, zodat jij het meeste uit jouw zonne-energiesysteem kunt halen.

Solarkabels of PV-kabels

De kabels die worden gebruikt om zonnepanelen op het elektriciteitsnet aan te sluiten, worden ook wel solarkabels of PV-kabels genoemd. Deze kabels zijn speciaal ontworpen voor gebruik met zonnepanelen en hebben enkele belangrijke eigenschappen die hen geschikt maken voor deze toepassing.

Een van de belangrijkste eigenschappen van een solarkabel is dat deze bestand is tegen de weersomstandigheden en UV-straling. Dit komt doordat de kabels zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen zonlicht, hitte, kou en regen. Hierdoor kunnen ze veilig worden gebruikt in alle weersomstandigheden en zijn ze ideaal voor installaties in de buitenlucht.

Daarnaast zijn solarkabels ook bestand tegen chemische stoffen, zoals olie en vet, die in de buurt van zonnepanelen kunnen voorkomen. Dit maakt ze niet alleen veilig, maar ook duurzaam en betrouwbaar in gebruik. Bovendien zijn solarkabels vaak brandvertragend, waardoor ze bijdragen aan de veiligheid van het systeem.

Draad

Naast solarkabels is de keuze van draad ook belangrijk bij het aansluiten van zonnepanelen. De draad moet voldoende dik zijn om de stroom die wordt gegenereerd door de panelen te kunnen dragen, en moet ook bestand zijn tegen de hoge temperaturen die kunnen optreden bij langdurig gebruik.

Koperdraad wordt vaak aanbevolen vanwege zijn hoge geleidbaarheid en duurzaamheid. De draad moet ook bestand zijn tegen hoge temperaturen om te voorkomen dat het smelt en het systeem beschadigt. Een goede draad is dus essentieel voor de prestaties en de veiligheid van het systeem.

De juiste specificaties

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kabels die je kiest voldoen aan de juiste specificaties en normen. Er zijn verschillende internationale normen voor kabels die worden gebruikt in zonne-energiesystemen, zoals de TÜV-certificering in Duitsland en de UL- en CSA-certificering in Noord-Amerika.

Een ander kenmerk om op te letten is de maximale stroomsterkte die de kabel kan dragen. Dit wordt uitgedrukt in ampères (A) en is afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen en de configuratie van het systeem. Zorg ervoor dat de kabels die je kiest de juiste maximale stroomsterkte hebben om overbelasting en mogelijke brandgevaar te voorkomen.