Vervang de filters van je ventilatiesysteem tijdig

Sinds 2006 is het bij elke woning die wordt gebouwd verplicht om een ventilatiesysteem te plaatsen. Nieuwe woningen worden steeds beter geïsoleerd, maar dit zorgt er ook voor dat vocht zijn weg naar buiten niet vindt. Om vochtplekken, en in een later stadium schimmels, te voorkomen, is er besloten om ventilatiesystemen te verplichten wanneer er een nieuwe woning wordt gebouwd.

Hoe werken ventilatiesystemen?

Er zijn verschillende mogelijkheden als je een ventilatiesysteem wil plaatsen. Concreet zorgt een dergelijk systeem ervoor dat de lucht in je woning wordt gezuiverd. Ook andere zaken zoals stofdeeltjes en vuil worden uit je woning gezogen waardoor je terug zuivere lucht hebt.

Er zijn vier ventilatiesystemen waaruit je kan kiezen. Ventilatiesysteem A is het goedkoopste systeem, maar is niet het meest effectieve aangezien er zowel voor de aanvoer als de afvoer van lucht gebruik wordt gemaakt van een manueel systeem. Je bent dus afhankelijk van de wind buiten voor de aanvoer van nieuwe lucht. Systemen B en C werken deels manueel en deels automatisch. Bij systeem B gebeurt de aanvoer automatisch en de afvoer manueel. Hierdoor blijven de afvoerkanalen nog steeds in contact met de buitenlucht, wat in sommige gevallen kan leiden tot een tochtgevoel. Systeem C werkt net andersom. De aanvoer is hier manueel en de afvoer is automatisch. Ook hier ben je dus nog deels afhankelijk van de buitenlucht. De meest effectieve, maar ook duurste, manier is systeem D. Hier werken zowel de aanvoer en afvoer van lucht via een mechanisch systeem. Wat het systeem zo duur maakt, is dat er ook twee mechanische apparaten moeten geplaatst worden. Het grote voordeel is dat de aanvoer en afvoer volledig automatisch wordt geregeld en je dus niet meer afhankelijk bent van de buitenlucht.

Hoe je filters vervangen?

Bij elk ventilatiesysteem horen er natuurlijk ook filters. Deze houden onder meer het stof en vuil tegen dat naar binnen wordt gezogen. Daarnaast gaan ze ook de vervuiling van de luchtkanalen tegen zodat deze niet vol bacteriën komen te zitten. Afhankelijk van de regio waarin je woont, moet je deze filters regelmatig vervangen. Er wordt aangeraden om gemiddeld elke drie maand je filters te controleren en stof eventueel te verwijderen met een stofzuiger. Het vervangen van de filters doe je best jaarlijks. Woon je echt in een grote stad of heb je zelf last van allergieën, dan kan je dit eventueel vaker doen. Welke filters je juist nodig hebt, hangt ook af van het ventilatiesysteem dat je hebt. Bekende merken zijn Soler & Palau en Brink, maar wanneer je twijfelt, kan je best een specialist inschakelen. Vandaag de dag kan je ook heel eenvoudig online filters bestellen. Wanneer je in een zoekmachine merken zoals Brink of Soler & Palau intypt, komen er verschillende websites die je ventilatiefilters aanbieden.