Steigerbuis van aluminium voor- en nadelen

Een steigerbuis aluminium is flexibel in te zetten voor het bouwen van verschillende constructies. Steigerbuizen zijn een relatief goedkoop middel om constructies te bouwen. Er hoeven namelijk minder materiaalkosten gemaakt te worden. Ook is er minder mankracht nodig om constructies te bouwen waardoor de arbeidskosten ook weer omlaag gaan. Een steigerbuis komt vaak voor in 2 verschillende materialen. Zo kan er staal of aluminium gebruikt worden voor het produceren van steigerbuizen. Beide materialen komen met hun eigen voor- en nadelen. Hier zul je te weten komen wat aluminium steigerbuizen voor je kunnen doen. 

Wat kun je met een steigerbuis aluminium

Steigerbuizen worden voor vele doeleinden gebruikt. In de jaren 30 werden ze al gebruikt in de landbouw en de industrie. Steigerbuizen waren namelijk een goedkoper alternatief voor het bouwen van constructies. Er hoeft namelijk minder materiaal gebruikt te worden en er worden minder arbeidskosten gemaakt. Normaal gesproken moeten constructies aan elkaar gelast worden waarvoor expertise nodig is. Het gebruiken van steigerbuizen zorgde ervoor dat dit niet meer nodig was. Tegenwoordig worden steigerbuizen ook voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Een steigerbuis aluminium is relatief licht en is stevig genoeg om constructies stevig te houden. Doordat het materiaal licht is kan het makkelijk vervoerd worden. Hierdoor is het perfect voor allerlei tijdelijke constructies. Denk bijvoorbeeld aan spandoeken en DJ booths. Deze constructies worden slechts tijdelijk gebruikt en worden later weer afgebroken. Een steigerbuis aluminium zorgt ervoor dat de constructie licht van gewicht is waardoor ook hele constructies makkelijk vervoerd kunnen worden. 

De voordelen van aluminium

Voor materiaal kun je dus kiezen uit staal en aluminium. De voordelen zijn daarom gebaseerd op de eigenschappen van aluminium dat staal niet heeft. Ten eerste is het grootste voordeel dat aluminium veel lichter is dan staal. Aluminium staat bekend om een goede stevigheid terwijl het veel lichter is dan de andere metaalsoorten. Door het lichte gewicht is er minder mankracht nodig om het materiaal te vervoeren. Ook het in elkaar zetten van constructies gaat makkelijker doordat er niet veel mankracht nodig is om het materiaal te tillen. Een ander voordeel is dat het materiaal bestendig is tegen allerlei weersomstandigheden. Aluminium is een metaal dat erg lang mee kan gaan. Doordat het bestendig is tegen allerlei weersomstandigheden is het te gebruiken voor constructies zowel buiten als binnen. Een steigerbuis aluminium wordt vaak gebruikt voor tijdelijke constructies. Maar doordat het lang mee zal gaan kun je de buizen voor een volgend project weer hergebruiken. 

Nadelen van aluminium

Een groot nadeel van een steigerbuis van aluminium ten opzichte van staal is dat het veel zwakker is. Hoewel staal een stuk zwaarder is, zorgt het wel voor extra stevigheid. Staal kan veel meer gewicht aan dan aluminium waardoor het beter is om staal te gebruiken voor constructies die er voor een lange tijd moeten blijven staan. Ook kan een steigerbuis aluminium niet gebruikt worden voor zware constructies doordat het niet stevig genoeg is om het gewicht vast te houden.