Plaats een haard binnen en buiten voor extra gezelligheid

Een kachel in een woning blijft nog steeds populair. Vandaag de dag heb je verschillende soorten kachels die je in huis kan plaatsen. Ook buitenhaarden zijn steeds meer in trek. Mensen hebben het belang van de tuin ontdekt en willen in de zomermaanden dan ook zoveel mogelijk kunnen genieten van de frisse buitenlucht indien dit mogelijk is.

Kachels voor binnen

Wanneer je op zoek bent naar een kachel voor binnen, heb je verschillende mogelijkheden. De twee meest gekozen opties zijn een houtkachel en een gaskachel. Doordat centrale verwarming in de meeste huizen aanwezig is, vinden mensen iets minder hun weg naar kachels, maar ook het sfeerelement speelt een belangrijke rol. Zeker in de wintermaanden verkiezen mensen vaak een houtkachel omdat het veel meer sfeer en gezelligheid met zich meebrengt dan een gewone centrale verwarming.

Daarnaast brengt een houtkachel ook veel warmte met zich mee en het is tegenwoordig veel goedkoper om te stoken met hout dan je centrale verwarming op te zetten. Bovendien kosten houtkachels niet heel veel, zeker niet in vergelijking met gaskachels. Hou er wel rekening mee dat houtkachels heel wat onderhoud met zich meebrengen. Je moet namelijk regelmatig de achtergebleven assen opkuisen en ook het glas van de kachel moet af en toe gepoetst worden.

Bij gaskachels moet je ook eerst op voorhand nagaan of er wel een gasleiding aanwezig is op de plaats waar je de kachel wil plaatsen. Indien dit niet het geval is, moet deze nog gelegd worden en kan dit wel wat kosten met zich meebrengen. Het voordeel van een gaskachel is dat je natuurlijk geen voorraad hout in huis moet hebben. Je kan het gewoon aan en uit zetten zonder enige voorbereiding, maar sommige mensen missen de gezelligheid van een houtkachel.

Haarden voor buiten

Zoals hierboven al is gezegd, is een buitenhaard vandaag de dag ook steeds populairder aan het worden. Mensen willen graag in de avond nog buiten zitten, maar als het nog geen zomer is, kan het snel afkoelen wanneer de zon ondergaat. Om toch wat warmte te creƫren, kiezen veel mensen ervoor om een buitenhaard te plaatsen.

Wil je graag twee zaken combineren? Dan kan je ook kiezen voor een barbecue tuinhaard. Dit houdt in dat je gewoon op je buitenhaard een barbecue kan bereiden. Nadat de barbecue gedaan is, kan je de haard gewoon verder laten branden zonder enig probleem.

Een van de grote voordelen van een dergelijke haard is dat je niet veel onderhoud hebt. Je moet enkel de roosters waar je je vlees op hebt gebakken afwassen nadien. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om voor een ingebouwde barbecue haard te kiezen of voor een vrijstaand model. Bij een vrijstaand model heb je het voordeel dat je op verschillende plaatsen in de tuin kan barbecueƫn.