Klussen in de tuin

Ga je graag aan de slag in de tuin? Dan heb je enkele machines nodig om je hierin bij te staan. Hieronder bespreken we er alvast een aantal, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer die je kan gebruiken voor het bewerken van jouw lapje grond.

Gras maaien

Een lastig, vaak terugkerend klusje is ongetwijfeld het gras maaien. De meeste mensen die graag tuinieren zouden liever bezig zijn met de planten, bloemen en bomen in de tuin dan aan de slag te gaan met de grasmaaier. Iedereen houdt van een mooi gazon, maar manueel het gras afdoen is een tijdsintensief werkje.

Door de ruime keuze aan grasrobots is deze vervelende klus verleden tijd. Een grasrobot neemt dit klusje graag van je over, heeft geen last van het weer en zorgt ervoor dat je gazon er altijd zeer netjes bij ligt. Zorg ervoor dat je kiest voor een robot die helemaal zelfstandig en geruisloos werkt. De kwaliteit van je robot is erg belangrijk. Je wil er zeker van zijn dat je robot zijn werk prima doet en dat jij achteraf niks meer hoeft te doen. Zo heb je meer tijd voor andere leuke klusjes, zoals bloemen planten.

Snoeien

Er zijn enkele (vrij logische) regels om rekening mee te houden bij het snoeien. Zorg in de eerste plaats voor goed, scherp gereedschap. Anders krijg je rafels rond de snoeiwond en dan bestaat de kans dat de plant of boom aangetast geraakt door bijvoorbeeld schimmels. Zorg voor een goede balans van je struik of boom door goed te kijken welke takken je zult weghalen. Knip oude takken goed af. Takken die over elkaar groeien en die schuren, haal je beter weg. Waar je een jonge scheut ziet die naar buiten is gericht, kun je net erboven snoeien. Door de nieuwe scheut zal de structuur van de struik open blijven.

Wil je aan de slag met het snoeien van bomen, dan heb je een kettingzaag nodig. Een snoeischaar is handig voor het snoeien van planten, maar wil je een stevige haag of een boom snoeien, dan is een kettingzaag een onmisbaar attribuut. Zoek naar een model dat licht, compact, gebruiksvriendelijk en stil is. Ook een geluids- en trillingsarm ontwerp zorgt voor extra comfort. Heb je zware klussen, zoals grote bomen die je wilt uitdoen, kies dan voor een model dat op benzine draait. Vraag zeker na welke zaag het beste past bij de klussen die je voor ogen hebt en wat voor onderhoud je zaag nodig heeft bij je verdeler. Veel snoeiplezier!