Hoe maak je je kantoor duurzaam

In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor duurzaamheid, ook op de werkvloer. Steeds meer bedrijven en organisaties willen hun steentje bijdragen aan een beter milieu en kiezen ervoor om hun kantoren duurzaam in te richten. Maar hoe maak je jouw kantoor duurzaam? Simpel door het volgen van deze 6 tips kun je op een eenvoudige manier je kantoor verduurzamen. 

6 tips voor een duurzaam kantoor

  1. Kies voor duurzame materialen

Een van de stappen naar een duurzaam kantoor is het kiezen voor duurzame materialen. Denk hierbij aan meubels gemaakt van duurzaam hout, maar ook aan materialen als bamboe en gerecycled plastic. Kies daarnaast voor producten die lang meegaan en van hoge kwaliteit zijn, zodat je niet snel hoeft te vervangen en dus minder afval produceert. Een ander duurzame oplossing is om te kiezen voor refurbished kantoormeubilair, door te kiezen voor refurbished kantoormeubilair bespaar je niet alleen het milieu maar ook  je portemonnee. 

  1. Maak gebruik van natuurlijk licht

Verlichting is een belangrijk onderdeel van het kantoor, maar het kan ook veel energie verbruiken. Maak daarom zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht. Plaats bureaus en werkplekken dichtbij ramen en vermijd het gebruik van gordijnen of andere afscherming. Daarnaast kan je ervoor kiezen om LED-verlichting te gebruiken, dit verbruikt minder energie dan traditionele verlichting.

  1. Verminder het energieverbruik

Naast verlichting kan je ook op andere manieren het energieverbruik verminderen. Zet bijvoorbeeld alle apparatuur uit wanneer je het kantoor verlaat, gebruik timers voor verlichting en installeer bewegingssensoren. Daarnaast kan je ook kijken naar mogelijkheden voor energiebesparende technologieën, zoals zonnepanelen of een energiezuinige verwarming.

  1. Kies voor groen op kantoor

Planten zorgen niet alleen voor een fijne sfeer op kantoor, maar hebben ook nog eens een luchtzuiverende werking. Kies daarom voor planten op kantoor, zoals de vredeslelie, de klimop en de spinnenplant. Deze planten zuiveren de lucht van schadelijke stoffen en verbeteren daardoor de luchtkwaliteit op kantoor.

  1. Stimuleer duurzaam gedrag onder medewerkers

Duurzaamheid op kantoor begint bij de medewerkers zelf. Stimuleer daarom duurzaam gedrag onder je medewerkers, bijvoorbeeld door ze te wijzen op het belang van energiebesparing, recycling en het verminderen van afval. Zorg daarnaast voor duidelijke instructies voor het scheiden van afval en het gebruik van apparatuur.

  1. Kies voor duurzame producten

Je kunt ook kiezen voor duurzame producten op kantoor, zoals biologische koffie, thee en snacks. Kies daarnaast voor papier dat gemaakt is van gerecycled materiaal en gebruik zoveel mogelijk digitale communicatie in plaats van papier.

Bron:Albeka.nl