Elektrische pompwagen – power op de werkvloer

Een verkenning van de pompwagen, ook wel pallettruck of palletwagen genoemd. De moderne elektrische pompwagen is het eindresultaat van een lange geschiedenis. Want al in 1916 kwam de eerste pompwagen een Amerikaans transportbedrijf binnenrollen. Het gemak van deze wagen bleek zo lucratief dat er nu soms zelfs bij particulieren eentje in de garage staat geparkeerd. Dat ze tegenwoordig geëlektrificeerd zijn, helpt de populariteit nog meer. Geen onhandig pompen meer met je voet, gewoon de toetsen van de bediening activeren.

Allereerst, waarom elektrisch en niet handmatig?

Wie niet te vaak pallets moet tillen en verplaatsen, zou ook redelijk af kunnen zijn met een handmatige pompwagen. Bij sporadisch gebruik, dan. Die is ook snel mee te nemen in een bestelauto of vrachtwagentje. Je moet er niet te veel mee willen tillen. Ook al heet het dat de hefcapaciteit maximaal 2500 kilo bedraagt, houd het liever bij 750 kilo. Zeker als je hem dagelijks gebruikt. Dat is ook veiliger en 750 kilo oppompen vergt al genoeg van het lichaam, laat staan 1500 kilo of meer. Als je de lading naar beneden brengt, moet dat eigenlijk ook gedoseerd. De overstap naar een elektrische pompwagen met haar krachtige elektromotor betekent dat je pompwerk door de machine wordt gedaan. Zo kun je met gemak veel meer kilo’s gaan tillen. Bij standaard pompwagens zijn lasten tot 3500 kilo niet ongewoon. En voor nog zwaardere vrachtjes bestaan er pompwagens die op maat worden gemaakt.

Meelopen of meerijden met de elektrische pompwagen

Elektrische palletwagens komen in diverse uitvoeringen. Zodat er altijd wel een type is dat bij een specifieke werkvloer past. Het meest op de handmatige pompwagen lijkt nog de elektrische pompwagen in meeloop uitvoering. Dat betekent dat de bediener van de pompwagen achter of naast de pompwagen meeloopt en deze via een stang bestuurt. Moeten er meer meters gemaakt worden in bedrijfshallen of op bedrijfsterreinen? Dan is het slimmer om een elektrische palletwagen met meerij platform te nemen. Je hebt modellen met een inklapbaar platform. Zo kun je ook nog aan het werk op plekken waar weinig ruimte is. En er zijn ook pompwagens met een vast platform. Deze zijn goed geschikt voor intensief gebruik. Voor de veiligheid van de medewerker kan het vaste platform ook aangevuld met zij- of rugwanden.

De elektrische pompwagen kan tijden mee

Natuurlijk slijt alles en is elke machine of wagen op een gegeven moment over de restwaarde heen. De levensduur van een accu-aangedreven pompwagen heeft daarnaast te maken met de gebruikte accu. Kies voor de nieuwste accutechniek om zo de pompwagen zo lang mogelijk te benutten. Nieuwe techniek biedt de Li-ion accu die veel beter presteert dan haar voorloper, de loodzuurbatterij. Die daarnaast ook door en door blijft gaan. Vanwege de lange levensduur van de Li-ion accu hoef je die dus niet te vervangen; gaat net zo lang mee als de hardware zelf!

Denk groot!

Je weet wat je aan hefvermogen ongeveer moet hebben. Maar ben je daar over een paar jaar nog zo zeker van? Ook de bedrijfsprocessen veranderen snel en pallets tellen steeds wat meer gewicht. Kies dan ook het liefst voor een wat zwaarder model elektrische pompwagen. De prijs is maar een fractie hoger dan een standaard model. Wat je wint voor die extra prijs: meer snelheid, meer kracht en een betere zwenking op de werkvloer.