Denk aan het milieu en kies voor zonnepanelen

De afgelopen jaren is de populariteit van zonnepanelen de hoogte in gegaan. Door de stijgende energieprijzen besluiten steeds meer mensen om in zonnepanelen te investeren. De prijs voor zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, maar op langere termijn haal je je investering er zonder twijfel uit.

Welke voordelen hebben zonnepanelen?

Wanneer je kiest voor zonnepanelen, brengt dat heel wat voordelen met zich mee. In eerste instantie is het goed voor het milieu. Bij het opwekken van stroom via de zon komen er namelijk geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Als je ongeveer tien zonnepanelen plaatst, bespaar je meer dan duizend kilo CO2 per jaar. Wanneer de meerderheid van de bevolking voor zonnepanelen kiest, kan de uitstoot van CO2 dus sterk verlaagd worden.

Een tweede voordeel is dat het natuurlijk ook voordelig is voor je portemonnee. Je energiefactuur valt namelijk bijna volledig weg aangezien je je eigen stroom opwekt. In onzekere tijden wat betreft energieprijzen kan dit erg interessant zijn. Een laatste voordeel van zonnepanelen is dat het een meerwaarde kan zijn voor je woning. Wanneer je beslist om je woning te verkopen, kunnen zonnepanelen ervoor zorgen dat je huis stijgt in waarde. Zo kan je je woning dus misschien nog met winst verkopen.

Zoals hierboven al is vermeld, hangt de zonnepanelen prijs van verschillende zaken af. Het aantal panelen dat je nodig hebt, bepaalt natuurlijk voor een groot deel de prijs. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten zonnepanelen. Zo kan je onder meer kiezen voor monokristallijn, polykristallijn en dunne film. Alle drie hebben ze verschillende eigenschappen, dus vraag meer informatie voor je een keuze maakt.

Waarom een thuisbatterij kopen?

Als je beslist om zonnepanelen te plaatsen, is het aangeraden om ook een thuisbatterij te kopen. De stroom die wordt opgewekt door de zon en die je niet meteen kan gebruiken, wordt namelijk teruggegeven aan het net. De meeste stroom wordt vaak overdag geproduceerd, wanneer de meeste mensen niet thuis zijn. Hierdoor loop je een groot deel van je opgewekte stroom mis. Een thuisbatterij kopen zorgt ervoor dat de stroom die je niet meteen kan gebruiken, wordt opgeslagen op de batterij. Wanneer je op een later moment een tekort aan stroom hebt, kan je de opgeslagen stroom gebruiken om deze periode te overbruggen.

Belangrijk om te weten is dat een thuisbatterij voornamelijk interessant is wanneer je een digitale meter hebt of wanneer je installatie van zonnepanelen is gebeurd na 2020. Een minimum van tien zonnepanelen is daarnaast gewenst om een thuisbatterij rendabel te maken.